دانستنی های تکنولوژیعلوم و تکنولوژی

اسیدهای چرب

ساختار و طبقه بندی اسیدهای چرب

اسیدهای چرب (FA) از کربن ، هیدروژن و اکسیژن تشکیل شده اند که به عنوان یک اسکلت زنجیره ای کربن با طول متغیر ، عموماً با تعداد زوج از اتمها ، تشکیل شده اند و یک گروه کربوکسیلی در یک انتهای آنها قرار دارد.

از 2 تا 30 کربن یا بیشتر تشکیل شده اند ، اما رایج ترین و مهمترین آنها بین 12 تا 22 اتم کربن دارند و در بسیاری از چربی های حیوانی و گیاهی مختلف یافت می شوند.

آنها به ندرت در طبیعی بصورت آزاد وجود دارند و اجزای اصلی مواد زیر هستند:

  • تری گلیسرول ها (یا تری گلیسیریدها).
  • دی آسیل گلیسرول ها
  • منو آسیل گلیسرول ها
  • فسفولیپیدهای غشای سلولی
  • استرهای استرول

آنها به جز اینکه یک واحد مناسب برای ذخیره انرژی هستند ، برای فعالیتهای متابولیکی و ساختاری نیز ضروری هستند. از این نظر ، برخلاف پروتئین ها و اسیدهای نوکلئیک ، توانایی منحصر به فرد بودن در بافتهای دست نخورده را دارند ، در نتیجه باعث تغییر ترکیبات آسیل می شوند.

اگرچه بیشتر آنها دارای ساختار بدون شاخه هستند ، اما تعدادی از آنها دارای زنجیره شاخه ای می باشند. برخی از آنها ، مانند اسید فیتانیک ، اغلب اما با مقدار کم در چربی های حیوانی ، موم ها و روغن های دریایی به مقدار کم ایجاد می شوند. آنها در لیپیدهای گیاهی نادر هستند ، در حالی که اجزای اصلی لیپیدهای باکتریهای گرم مثبت می باشند.

طبقه بندی

بسته به میزان اشباع / غیراشباع آنها در زنجیره کربن ، آنها را می توان به سه طبقه تقسیم کرد:

  • اسیدهای چرب اشباع نشده (SFA) : اگر هیچ پیوند مضاعف وجود نداشته باشد.
  • اسیدهای چرب تک اشباع نشده (MUFA) : اگر تنها یک پیوند مضاعف وجود داشته باشد.
  • اسیدهای چرب چند اشباع نشده (PUFA) :  اگر دو یا چند پیوند مضاعف وجود داشته باشد.

علاوه بر این به جهت حضور و یا عدم حضور پیوند مضاعف ، آنها را می توان در دو طبقه گسترده نیز طبقه بندی کرد:

  • اسیدهای چرب اشباع شده: اگر هیچ پیوند دوگانه یا مضاعفی در زنجیره کربنی جود نداشته باشد.
  • اسیدهای چرب اشباع نشده: اگر یک و یا بیشتر پیوند دوگانه یا مضاعف در زنجیره کربنی جود داشته باشد.

بر اساس توانایی یا عدم توانایی سنتز آنها توسط بدن حیوانات ، که کمبود آنها را می توان با افزودن در رژیم غذایی تامین کرد ، می توان آنها را بصورت زیر طبقه بندی نمود:

  • ضروری
  • غیر ضروری

نهایتا ، بسته به طول زنجیره ، آنها را می توان به صورت زیر تقسیم بندی نمود:

  • اسیدهای چرب زنجیره کوتاه (SCFA) : تا 6 اتم کربن؛
  • اسیدهای چرب زنجیره متوسط (MCFA) : از 8 تا 12 اتم کربن.
  • اسیدهای چرب زنجیره طولانی (LCFA) : از 14 تا 18 اتم کربن.
  • اسیدهای چرب زنجیره بسیار طولانی (VLCFA): از 20 اتم کربن به بالا.

SCFA به دلیل حلالیت زیاد در آب ، طول زنجیره کوتاه و اندازه مولکولی کوچک ، به سرعت در روده جذب می شود و توسط ورید پورتال به صورت چسبیده به آلبومین به کبد منتقل می شود و نیازی به تشکیل کلیومایکرون ها نیست.

مسیر جذب و انتقال MCFA مشابه است.

LCFA و VLCFA حلالیت کم و یا ناچیز در آب دارند و از این رو ، پس از جذب روده ، به عنوان مؤلفه ای از کلیومایکرون ها به سیستم لنفاوی ترشح می شوند و توسط مجرای سینه در سطح گردش خون در سطح ورید ساب کلواوی (خون وریدی) منتقل می شوند.

تقسیم بندی دیگر اسیدهای چرب

  • اسیدهای چرب اکسیژنه شده

آنها حاوی گروه های هیدروکسیل ، کتو و اپوکسی هستند. نمونه ای از این اسید چرب : ریچینولئیک ، اسید چرب اصلی در روغن کرچک است.

  • اسیدهای چرب حلقوی

آنها حاوی یک واحد حلقوی سه یا پنج کربنی مانند پروستاگلاندین ها یا حتی شش اتم کربن هستند.

منبع:

https://www.tuscany-diet.net/

برچسب ها
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن