دانستنی های آشپزیدنیای آشپزی

برای پختن حبوبات چه باید کرد

فوت و فن پختن حبوبات

در این قسمت دانستنی های آشپزی می خواهیم شما را با فوت و فن های پختن حبوبات آشنا کنیم و اینکه برای پختن حبوبات چه باید کرد ؟ چگونه زمان پخت آنها را کوتاهتر کرد؟ چرا بعضی حبوبات نمی پزند و دلیل و راه حل آن چیست. روش های پخت حبوبات و زمان پخت آنها چگونه است.

حبوبات انواع مختلفی دارند. از نخود و لوبیا گرفته تا عدس و باقلا در این دسته قرار می گیرند. به عنوان یک قاعده کلی، از یک پیمانه حبوبات خشک حدود 3 پیمانه پخته آن حاصل می شود.

خرید حبوبات

تاریخ روی حبوبات را بررسی کنید. تازگی در زمان پخت آن بسیار مهم است. حبوبات خشک تا دو سال ماندگاری دارد. اما بهترین زمان مصرف آن، طی یک سال  اول برداشت آن است.

نگهداری حبوبات

حبوبات خشک را در یک کابینت تاریک و خنک تا یک سال می توانید ذخیره کنید. بعد از گذشت دو سال کیفیت آنها واقعاً افت می کند. بنابراین تمام حبوبات قدیمی خود را بیرون بریزید،  به خصوص اگر نمی توانید زمان خرید آنها را به خاطر بیاورید. اگر می توانید تاریخ برداشت آنها را روی بسته حبوبات خود پیدا کنید. بایستی بدانید برخی از حبوبات ممکن است ماه ها یا حتی یک سال قبل از ورود به بازار در یک انبار ذخیره شوند که روی کیفیت و طعم و زمان پخت آنها بسیارزیاد اثر می گذارد.

 تمییز کردن و شستشوی حبوبات

همیشه حبوبات را قبل از پخت و پز بشویید و سنگ ها، شاخه و برگ ها و حبوبات خراب  را از آن جدا کنید.

برای سریعتر پختن حبوبات چه باید کرد

خیساندن حبوبات به شما کمک می کند تا سریع تر و یکدست تر پخته شوند. همچنین می تواند باعث هضم بهتر آنها توسط سیستم گوارش شود. اگر نمک را به آب خیساندن اضافه کنید (به عبارت دیگر آب نمک درست کنید)، حبوبات شما حتی سریعتر می پزد. در اینجا چند روش آورده شده است. یکی را انتخاب کنید که متناسب با برنامه شما باشد. و به خاطر داشته باشید که هرگز  نیازی به خیساندن برای حبوباتی مانند عدس و لپه برای پخت سریعتر آنها ندارید. اما اگر سیستم گوارشتان با آنها مشکل دارد آنها را نیز بخیسانید.

1- خیساندن در طول شب

برای خیساندن حبوبات در روش سنتی، آب را روی حبوبات بریزید تا 5 سانت روی آنها را آب بگیرد ، به ازای هر پیمانه حبوبات، 1 قاشق غذا خوری نمک آشپزخانه اضافه کنید و بگذارید حداقل 4 ساعت یا حداکثر 12 ساعت خیس بخورد. قبل از پخت آب و نمک را تخلیه کرده و حبوبات را با آب شستشو دهید.

2- خیساندن سریع

حبوبات را در قابلمه روی اجاق گاز قرار دهید و تا 5 سانت روی آنها را با آب بپوشانید.  اگر دوست دارید نمک اضافه کنید و به جوش بیاورید. حرارت را خاموش کنید و در قابلمه را  بگذارید تا یک ساعت خیس بخورد. سپس آب آنها را خالی کرده و با آب شستشو دهید.

آیا می شود حبوبات را بدون خیساندن پخت

جواب آری است. اگر شما حبوبات را خیس هم نکنید می توانید آنها را بپزید فقط بایستی زمانی بین یک تا دو ساعت بیشتر از زمان پختی که به شما گفته می شود در نظر بگیرید. هنگام پختن بایستی، سطح مایع را کنترل کنید  تا خشک نشود و به آن آب ، آبگوشت یا مواد افزودنی بیشتری اضافه کنید. همیشه باید مایع، حبوبات شما را هنگام پختن بپوشانند.

بهترین روش برای پختن حبوبات چیست

خیساندن در طول شب بهترین روش است. علاوه بر اینکه زمان پخت را سریعتر می کند حبوبات پخته شده شما طعم و بافت بهتری خواهد داشت. در عین حال اگر شما با حبوبات مشکل گوارشی داشته باشید دچار نفخ نخواهید شد. روش خیساندن سریع به خوبی روش اول نیست ولی از نخیساندن آن بهتر است.

پختن حبوبات

پس از خیساندن حبوبات شما می توانید آنها را در قابلمه، زودپز یا آرام پز بپزید.

1- پختن حبوبات در قابلمه روی گاز

حبوبات خود را درون قابلمه ریخته  و حداقل 5 سانت آب روی آن را بگیرد و جوش بیاورید. سپس حرارت را کم کنید. آنها را به آرامی و گاهی به هم بزنید. هرگز اجازه ندهید که آب آنها به شدت قل بزند و بگذارید ریزجوش بزند. قل های شدید می تواند پوست آنها را ترک کرده و آنها را خمیرکند یا به طور یکنواخت پخته نشوند.

زمان پخت حبوبات در قابلمه روی گاز

 زمان پخت بسته به نوع و سایز حبوبات و تازگی  آن متفاوت است. مثلا حدود 15 دقیقه برای عدس قرمز یا  حداکثر 3 تا 4 ساعت برای نخود یا لوبیا خیس نخورده و اگر خیس خورده باشند حدود یک ساعت و نیم تا 2 ساعت طول می کشد.

2- پختن حبوبات با آرام پز

برای استفاده از آرام پز، حبوبات خود را با 5 سانت آب یا آبگوشت بپوشانید و هر نوع ادویه یا سبزی معطری که می خواهید درون آن بریزید. دستگاه خود را روی درجه کم تنظیم کنید تا زمانی که حبوبات پخته شود.

زمان پخت حبوبات در آرام پز

بسته به نوع حبوبات و تازگی آنها معمولاً 3 تا 6 ساعت طول می کشد.  اگر در حال پختن لوبیای قرمز هستید، ابتدا باید 10 دقیقه قبل از افزودن آنها آرام پز، آنها را روی اجاق گاز بجوشانید. این امر باعث هضم بهتر آنها می شود.

3- پختن حبوبات در زودپز

برای پختن حبوبات در زودپز، حبوبات خیس خورده یا نخورده را با آب کافی قرار دهید تا 5 سانت روی آنها را بگیرد. هر ادویه ای که دوست دارید و یک قاشق غذاخوری روغن به آن اضافه کنید تا در صورت کف کردن سوراخ خروجی هوا را نگیرد.  اطمینان حاصل کنید که از حداکثر خط پرکننده برای مارک زودپز خود تجاوز نکنید.

زمان پخت حبوبات در زود پز

معمولاً برای حبوبات کوچک مانند لوبیا چشم بلبلی ، عدس و لپه 5 تا 10 دقیقه طول می کشد. برای حبوبات بزرگتر مانند نخود 35 تا 40 دقیقه زمان می برد. حبوبات خیس خورده سریعتر از حبوبات خیس نخورده طبخ می شوند.

تست تشخیص پخته یودن حبوبات

چگونه می فهمید که حبوبات شما آماده خوردن است؟  برای اطمینان از اینکه حبوبات شما کاملاً پخته شده است ، دو حبوبات را بیرون آورده و روی آنها بدمید. پوست آنها بایستی چروک بیفتد. سپس بچشید بایستی مغزش پخته باشد ولی خمیر و له نباشد. بگذارید در مایع پخت و پز خودش سرد شود.

نکته: مایع پخت حبوبات خود را  بیرون نریزید. در صورت لزوم به آن نمک بزنید و آن را ذخیره کنید. این مایع تا شش ماه به خوبی منجمد می شود و در دستورات رژیمهای گیاهخواری از آن استفاده می شود، همانطور که از استاک مرغ و سبزیجات استفاده می شود.

نگهداری حبوبات پخته شده

اگر بلافاصله سرو نمی شود ، حبوبات را در مایع پخت و پز آنها خنک کنید. حبوبات را بهمراه آب پختن آن را به ظروف در بسته که هوا وارد آن نمی شود منتقل کنید. سپس آن را در یخچال قرار داده یا فریز کنید. حبوبات پخته را به مدت 1 هفته در یخچال  می توان نگهداری کرد یا تا 3 ماه آنرا فریز کرد.

چرا بعضی از حبوبات پس از پختن طولانی هم نمی پزند و برای پختن حبوبات دیرپز چه باید کرد

اگر حبوبات خیسانده را طولانی مدت پختید ولی باز هم نپخته باشند ممکن است به یکی از دلایل زیر باشد

1- کهنه بودن حبوبات شما

کهنه بودن حبوبات زمان پخت آن را بالا می برد و حتی ممکن است آخرش هم خوب نپزد.

برای پختن حبوبات دیرپز بخاطر کهنگی حبوبات چه باید کرد

  • حبوبات خود را با آب و نمک خیس کنید. نمک به زودتر پختن آن کمک می کند.( از روش خیساندن در طول شب استفاده کنید)
  • از یک چهارم قاشق چایخوری جوش شیرین هنگام پخت استفاده کنید. دقت کنید بیشتر از این مقدار استفاده نکنید.

2- سختی آب

سختی آب باعث دیرپز شدن حبوبات می شود.

برای پختن حبوبات دیرپز بخاطر سختی آب چه باید کرد

از آب معدنی یا تصفیه شده که سختی کمی داشته باشد استفاده کنید.

3- استفاده از مواد اسیدی هنگام پخت حبوبات

افزودن مواد اسیدی مثل سرکه و آب لیمو در هنگام پختن حبوبات زمان پختن آن را طولانی تر و حتی آن را ناپز می کند.

جمع آوری شده توسط بخش آشپزی سایت چندنقطه

برچسب ها
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن