پزشکیسلامتسلامت و تغذیه

خمیردندان و اجزای اصلی آن

خمیردندان و اجزای اصلی آن

خمیردندان و اجزای اصلی آن

– ساینده ها

– مواد شوینده (1-2٪)

– مواد چسبنده (1٪)

– رقیق کننده (10-30٪)

– مواد طعم دهنده، شیرین کننده و رنگ دهنده (1-5٪)

– مواد نگهدارنده (0.05-0.50٪)

– فلوراید و سایر داروهای درمانی

– آب

مواد خمیردندان معمولاً روی بسته های آنها بصورت درصد وزنی نشان داده می شوند. در خمیر دندانهای جدید محصولات مراقبت از سلامت دهان و دندان به وفور وجود دارد و انتخاب قابل توجهی در دسترس مصرف کننده است. انواع خمیردندان از انواع پوسیدگی عمومی، پلاک و انواع کنترل تارتار گرفته تا فرمولاسیونهای خاص برای دندانهای حساس، برای افراد سیگاری، فرمولهای مخصوص کودکان و خمیرهای سفید کننده دندان متغیر است. مواد خمیردندان معمولاً روی بسته ها به صورت گرم در 100 گرم نشان داده می شوند. طبق قانون جدید آرایشی و بهداشتی اروپا، خمیردندانها را ملزم به لیست کلیه مواد تشکیل دهنده می کنند. علاوه بر آب، خمیر دندان به طور معمول شامل مواد اصلی زیر نیز است:

ساینده ها

ساینده ها مواد تمیز کننده و پولیش کننده در خمیردندان هستند و وزنشان حدود یک سوم از خمیردندان ها را تشکیل می دهد. بیشتر ساینده ها از جنس گچ یا سیلیکا هستند. نمونه های آن عبارتند از: دی کلسیم فسفات، سدیم متافسفات، کربنات کلسیم، سیلیس، زیرکونیوم سیلیکات یا پیرو فسفات کلسیم. ساینده ها از نظر قدرت متفاوت هستند. یک استاندارد بین المللی یک روش تست برای خمیر دندان مشخص می کند. واحد اندازه گیری با عنوان سایشی نسبی عاج (RDA) یا سایشی نسبی مینا (REA) شناخته می شود.

مواد شوینده (1-2٪)

مواد شوینده کف می کنند و پلاک و سایر بقایای سطح دندان را تمیز می کنند. مثالهای اصلی لوریل سولفات سدیم و سدیم N-لورویل سارکوزینات است.

مواد چسبنده (1٪)

این عوامل از جداسازی مواد جامد و مایع در حین نگهداری در بسته بندی جلوگیری می کنند. آنها معمولاً از سلولز به دست می آیند، سدیم کربوکسی متیل سلولز بیشترین استفاده را دارد. از کاراژینان (جلبک دریایی مشتق شده) ، صمغ زانتام و آلژینات نیز استفاده می شود.

رقیق کننده (10-30٪)

رقیق کننده ها برای حفظ رطوبت و جلوگیری از سخت شدن خمیردندان از قرار گرفتن در معرض هوا عمل می کنند. گلیسرول، سوربیتول و پروپیلن گلیکول معمولاً استفاده می شود. گلیسرول و سوربیتول همچنین خمیردندان را شیرین می کنند، اگرچه این عملکرد اصلی آنها نیست.

مواد طعم دهنده ، شیرین کننده و رنگ دهنده (1-5٪)

نعناع ، اسپرمینت، دارچین و منتول و نیز بسیاری از طعم دهنده های مختلف استفاده می شوند. در حالی که بسیار نادر است، ولی تحریکات مخاطی ناشی از خمیردندان معمولاً با طعم دهنده ها یا مواد نگهدارنده موجود در آن ها مرتبط می باشند.

مواد نگهدارنده (0.05-0.5)

الكلها، بنزواتها، فرمالدئید و فنلهای دی کلرایز شده برای جلوگیری از رشد باکتری روی مواد چسبنده آلی و نیز رقیق کننده ها اضافه می شوند.

فلوراید و سایر داروهای درمانی

اکثر خمیردندان ها حفاظت از پوسیدگی با فلوراید را با سایر عوامل درمانی برای کنترل پلاک، تارتار و بیماریهای لثه ترکیب می کنند. گنجاندن عوامل ضد باکتریایی می تواند به افراد در بهبود کنترل پلاک کمک کند. بسیاری از خمیردندان ها شامل تریکلوزان هستند، که نشان داده شده است از نظر بالینی در سلامت لثه مفید است. بعضی خمیر دندان های دیگر به طور خاص “تارتار” (پلاک سخت شده) را هدف قرار داده و از پیروفسفات برای مهار معدنی پلاک دندان و از این رو ساخت تارتار استفاده می کنند.

خمیردندان ها با مواد ضد حساس نیز برای دندانهای حساس در دسترس هستند.

مهم ترین ماده دارویی که مدتهاست در خمیردندان ها بکار گرفته می شود فلوراید است.

فلوراید ماده ای است که نقش آن در پیشگیری از پوسیدگی دندان شناخته شده است. فلوراید ساختار مینای دندان را در برابر مواد اسیدی که می تواند توسط باکتری ها تولید شوند تقویت می نماید و کمک می کند تا سطوحی از دندان که مواد معدنی خود را از دست داده اند، مجددا خود را بازسازی کنند.

مقدار بیش از حد مواد ساینده باعث سایش مینا و عاج دندان شده و فرد را با مشکلات متعددی روبه رو می کند. استفاده از خمیر دندان های ضد جرم باید محدود و مطابق دستور العمل باشد.

باید توجه داشت که اگر خواص دارویی مربوط به خمیر دندان را کنار بگذاریم آنگاه استفاده کردن و یا استفاده نکردن از خمیر دندان اهمیت چندانی نخواهد داشت. لذا افرادی که تصور می کنند کف کردن بیشتر یک خمیر نشان دهنده خوب بودن آن است، اشتباه می کنند.

همچنین بخوانید:

حقیقت تقویت رشد مو چیست

برچسب ها
نمایش بیشتر

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن