
صنایع مادر اصطلاحا به صنایعی گفته می شود که با توجه به بزرگی، پیچیدگی تکنولوژیکی و چند جانبه بودن آنها از جهات مختلف دارای اهمیت و اعتبار می باشند. این صنایع دارای خصوصیات منحصر به فردی می باشند که با توجه به این مشخصات ارزش گذاری می گردند. تعدادی از وجه تمایز این صنایع مادر را در زیر مرور می کنیم:
بزرگی صنعت
این صنایع از وسعت قابل توجهی برخوردار می باشند. غالبا این صنایع بصورت مجتمع های عظیم ساخته می شوند و درون این مجتمع ها تعداد قابل توجهی واحدهای صنعتی قرار گرفته است.
پیچیدگی تکنولوژیکی
این صنایع غالبا از تکنولوژی های برتر و به روز استفاده می کنند و در لبه تکنولوژی می باشند. پیچیدگی این صنایع یکی از نقاط مهم و شاخص آنها است.
نیروی محرک سایر صنایع
این صنایع غالبا بعنوان نیروی محرک برای صنایع کوچکتر عمل می نمایند. از جهات مختلف باعث رشد و اعتلای سایر صنایع می شوند. زیرا به دلیل پیچیدگی تکنولوژی نیاز به خدمات از سایر صنایع دارند و لذا صنعت های دیگر نیز مورد نیاز هستند.
چند فناوری بودن
در صنایع مادر غالبا ترکیبی از فن آوری های مختلف باعث ایجاد یک واحد از مجتمع می شود. فن آوری های مختلف با سیستم های نظام یافته باعث تشکیل این صنایع مادر می شوند.
نیروی کار
یکی از مشخصه های اصلی این صنایع که خصوصا برای کشورهای در حال پیشرفت مورد توجه قرار می گیرد جذب تعداد زیاد نیروی کار است. این صنایع تعداد بسیار زیادی نیروی کار را بطور مستقیم و غیر مستقیم جذب می نمایند.
نیاز به خدمات
این صنایع با توجه به مشخصات خاص خود نیاز به خدمات وسیعی دارند. این خدمات شامل تعمیرات و نگهداری ، حمل و نقل ، تامین مواد اولیه ، فروش محصول و … است.
مثال صنایع مادر
از بزرگترین صنایع مادر می توان به صنعت فولاد، کارخانه آهن اسفنجی، صنعت خودرو ، صنعت نفت و گاز اشاره کرد.
همچنین بخوانید: