تغذیه و رژیم غذاییسلامت و تغذیه

فواید و خواص شکلات تلخ

7 مزیت اثبات شده شکلات تلخ

شکلات تلخ سرشار از مواد مغذی است که می تواند بر سلامتی شما تأثیر بگذارد. فواید و خواص شکلات تلخ بسیار زیاد و متنوع هستند.

شکلات تلخ تهیه شده از دانه درخت کاکائو ، یکی از بهترین منابع آنتی اکسیدان موجود در کره زمین است.

مطالعات نشان می دهد که شکلات تلخ (نه شکلات کم کیفیت با قند بالا) می تواند سلامتی شما را بهبود بخشد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد.

در این مقاله 7 فواید و خواص شکلات تلخ یا کاکائو که توسط علم اثبات شده است را بررسی می نماییم.

1- بسیار مغذی

اگر شکلات تلخ با کیفیت و با میزان کاکائو بالا را خریداری می کنید ، در واقع یک ماده کاملاً مغذی را تهیه کرده اید. این ماده حاوی مقادیر مناسبی از فیبر محلول و حاوی مقادیر بالایی از مواد معدنی است.

یک قطعه 100 گرمی شکلات تلخ 70 تا 85٪ کاکائو حاوی:

11 گرم فیبر

67٪ از RDI برای آهن

58٪ از RDI برای منیزیم

89٪ از RDI برای مس

98٪ از RDI برای منگنز

همچنین دارای مقدار زیادی پتاسیم ، فسفر ، روی و سلنیوم است.

البته 100 گرم (3.5 اونس) مقدار نسبتاً زیادی است و چیزی نیست که باید روزانه آن را مصرف کنید. این مقدار ماده مغذی همچنین 600 کالری و مقدار متوسط قند همراه دارد. به همین دلیل ، شکلات تلخ باید در مقادیر متعادل مصرف گردد.

مشخصات اسیدهای چرب کاکائو و شکلات تلخ نیز بسیار عالی است. چربی ها اکثراً اشباع و تک اشباع نشده هستند و مقادیر بسیار کمی چربی اشباع نشده در آن وجود دارد.

همچنین حاوی محرک هایی مانند کافئین و توبرومین است ، اما بعید به نظر می رسد شما را در شب بیدار نگه دارد زیرا مقدار کافئین آن در مقایسه با قهوه بسیار کم است.

خلاصه

شکلات تلخ با کیفیت، سرشار از فیبر ، آهن ، منیزیم ، مس ، منگنز و چند ماده معدنی دیگر است. فواید و خواص شکلات تلخ  از لحاظ مواد مغذی اثبات شده است.

2- منبعی غنی از آنتی اکسیدان ها

ORAC مخفف “ظرفیت جذب رادیکال اکسیژن” است. این یک روش اندازه گیری فعالیت آنتی اکسیدانی مواد غذایی می باشد.

اساساً ، محققان مجموعه ای از رادیکال های آزاد (بد) را در برابر یک نمونه از مواد غذایی قرار می دهند و می بینند که چگونه آنتی اکسیدان های موجود در مواد غذایی می توانند رادیکال ها را “خلع سلاح کنند”.

ارتباط بیولوژیکی مقادیر ORAC مورد سوال است، زیرا این مقدار در لوله آزمایش اندازه گیری می شود و ممکن است تأثیر یکسانی در بدن نداشته باشد.

با این وجود ، لازم به ذکر است که دانه های کاکائو خام و غیر فرآوری شده از جمله غذاهای با مقدار بسیار بالای ORAC هستند که تا بحال مورد آزمایش واقع شده اند.

شکلات تلخ شامل ترکیبات ارگانیکی است که از نظر بیولوژیکی فعال می باشند و به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند. اینها شامل پلی فنول ها ، فلاوانول ها و کاتچین ها و سایر آنتی اکسیدان ها می باشد.

یک مطالعه نشان داد که کاکائو و شکلات تلخ فعالیت آنتی اکسیدانی ، مقادیرپلی فنول و فلاوانول بیشتر از سایر میوه های مورد آزمایش شامل زغال اخته و انواع توت ها است.

خلاصه

کاکائو و شکلات تلخ دارای طیف گسترده ای از آنتی اکسیدان های قوی هستند. در واقع ، آنها مقادیر آنتی اکسیدان بیشتر از بسیاری از غذاهای دیگر دارند. فواید و خواص شکلات تلخ از لحاظ آنتی اکسیدان ها اثبات گردیده است.

3- می تواند جریان خون را بهبود بخشد و فشار خون را پایین آورد

فلاوانولهای موجود در شکلات تلخ می تواند اندوتلیوم ، پوشش شریانها را تحریک کند تا اکسید نیتریک (NO) تولید نمایند.

یکی از کارکردهای NO ارسال سیگنال ها به شریان ها برای شل کردن آنها است که باعث کاهش مقاومت به جریان خون می شود و بنابراین فشار خون را کاهش می دهد.

بسیاری از مطالعات کنترل شده نشان می دهند که کاکائو و شکلات تلخ می تواند جریان خون را بهبود بخشد و فشار خون را کاهش دهند ، اگرچه اثرات آن معمولاً خفیف است ولی فواید و خواص شکلات تلخ بر روی جریان خون و فشار خون در مطالعات مختلف نشان داده شده است.

با این حال ، یک مطالعه در افراد مبتلا به فشار خون بالا هیچ تاثیری را نشان نداد ، زمانیکه شکلات تلخ با مقادیر کمی نمک مصرف گردید.

خلاصه

ترکیبات فعال در کاکائو ممکن است جریان خون در شریانها را بهبود بخشد و باعث کاهش کم اما از نظر آماری قابل توجه در فشار خون شود.

4- HDL را بالا می برد و LDL را از اکسیداسیون محافظت می کند

مصرف شکلات تلخ می تواند چندین عامل خطر مهم برای بیماری های قلبی را بهبود بخشد.

در یک مطالعه کنترل شده ، دیده شد که پودر کاکائو به طور قابل توجهی کلسترول LDL اکسیده شده در مردان را کاهش می دهد. همچنین HDL را افزایش داده و LDL کل را برای کسانی که کلسترول بالا دارند کاهش داده است

LDL اکسیده شده بدان معنی است که LDL (کلسترول “بد”) با رادیکال های آزاد واکنش نشان داده است.

این باعث می شود ذره LDL به خودی خود واکنش پذیر و قادر به آسیب رساندن به بافت های دیگر مانند پوشش شریان ها در قلب شما باشد.

این موضوع کاملا درک شده است که کاکائو LDL اکسیده شده را کاهش می دهد. این ماده حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان قوی است که آن را وارد جریان خون کرده و از لیپوپروتئین ها در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می کند

شکلات تلخ همچنین می تواند مقاومت به انسولین را کاهش دهد ، که یکی دیگر از عوامل خطر عمده برای بسیاری از بیماری ها مانند بیماری های قلبی و دیابت است

خلاصه

شکلات تلخ چندین عامل خطر مهم بیماری را بهبود می بخشد. در ضمن افزایش HDL و بهبود حساسیت به انسولین ، حساسیت LDL به آسیب اکسیداتیو را کاهش می دهد. این یکی از فواید و خواص شکلات تلخ است که بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

5- می تواند خطر بیماری قلبی را کاهش دهد

روشن است که ترکیبات موجود در شکلات تلخ در برابر اکسیداسیون LDL محافظت خوبی می کنند.

در دراز مدت ، این باید باعث می شود که کلسترول بسیار کمتری در عروق قرار بگیرد و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری قلبی کمتر گردد

در حقیقت ، چندین مطالعه مشاهده ای طولانی مدت پیشرفت نسبتاً چشمگیری را نشان می دهد.

در یک مطالعه از 470 مرد سالخورده ، کاکائو باعث کاهش خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی به میزان 50٪ در طی 15 سال شد.

یک مطالعه دیگر نشان داده شد که خوردن شکلات دو یا چند بار در هفته خطر ابتلا به پلاک کلسیمی در عروق را 32٪ کاهش داده است. خوردن شکلات کمتر از آن هیچ تاثیری نداشت.

با این حال یک مطالعه دیگر نشان داد که خوردن شکلات تیره بیش از 5 بار در هفته خطر ابتلا به بیماری های قلبی را 57٪ کاهش داده است

البته ، این سه مطالعه مطالعات مشاهده ای است ، بنابراین نمی توان اثبات کرد که این شکلات باعث کاهش خطر شده است.

با این حال ، از آنجا که فرآیند بیولوژیکی شناخته شده است (فشار خون پایین و LDL اکسیده شده) ، قابل قبول است که به طور منظم خوردن شکلات تیره می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد.

خلاصه

مطالعات مشاهده ای نشان دهنده کاهش چشمگیر خطر بیماری های قلبی در بین افرادی است که بیشترین میزان شکلات را مصرف می کنند.

6- می تواند پوست شما را در مقابل خورشید محافظت کند

ترکیبات فعال زیستی موجود در شکلات تلخ ممکن است برای پوست شما فوق العاده باشد.

فلاونول ها می توانند در برابر آسیب آفتاب محافظت کنند ، جریان خون به پوست را بهبود بخشیده و تراکم و هیدراتاسیون پوست را افزایش دهند

حداقل دوز اریتمی (MED) حداقل مقدار پرتوهای UVB مورد نیاز برای ایجاد قرمزی در پوست 24 ساعت پس از قرار گرفتن در معرض است.

در یک مطالعه 30 نفری ، MED پس از مصرف شکلات تیره با فلاوانولهای بالا، به مدت 12 هفته ، بیش از دو برابر افزایش یافت.

اگر قصد گذراندن تعطیلات در ساحل را دارید ، استفاده از شکلات تلخ را در هفته ها و ماه های قبل در نظر بگیرید.

خلاصه

مطالعات نشان می دهد که فلاوانول های حاصل از کاکائو می توانند جریان خون به پوست را بهبود بخشیده و آن را از آسیب آفتاب محافظت کنند. این موضوع از فواید و خواص شکلات تلخ برای پوست است که اخیرا مورد توجه زیادی قرار گرفته است.

7- می تواند عملکرد مغز را بهبود بخشد

خبر خوب هنوز تمام نشده است. شکلات تلخ همچنین ممکن است عملکرد مغز شما را بهبود بخشد.

یک مطالعه از داوطلبان سالم نشان داد که خوردن کاکائو با فلاوانول بالا به مدت 5 روز جریان خون به مغز را بهبود می بخشد

کاکائو همچنین ممکن است عملکرد شناختی را در افراد مسن با اختلال ذهنی را به طور قابل توجهی بهبود بخشد. این ممکن است تسلط کلامی و چندین عامل خطر برای بیماری را نیز بهبود بخشد

علاوه بر این ، کاکائو حاوی مواد محرکی مانند کافئین و تئوبرومین است ، که ممکن است یک دلیل اصلی برای بهبود عملکرد مغز در کوتاه مدت باشد

خلاصه

کاکائو یا شکلات تلخ ممکن است با افزایش جریان خون عملکرد مغز را بهبود بخشد. همچنین حاوی محرک هایی مانند کافئین و توبرومین است.

فواید و خواص شکلات تلخ در یک نگاه

شواهد قابل توجهی وجود دارد که نشان می دهد کاکائو می تواند مزایای سلامتی زیادی داشته باشد ، به ویژه در برابر بیماری های قلبی می تواند محافظت کند.

البته این بدان معنی نیست که باید همه روزه  مقدادیر زیادی شکلات مصرف کنید. شکلات کالری بالایی دارد و مستعد برای پرخوری است.

بعد از شام یک قطعه یا دو قطعه مصرف کنید و سعی کنید واقعاً از آن لذت ببرید. اگر می خواهید فواید کاکائو بدون کالری موجود در شکلات باشد ، درست کردن کاکائو داغ و بدون هیچگونه خامه و شکر را در نظر بگیرید.

همچنین توجه داشته باشید که بسیاری از شکلات های موجود در بازار سالم نیستند.

مواد با کیفیت را انتخاب کنید – شکلات تلخ با محتوای کاکائو 70 درصد یا بیشتر. شکلات های تلخ به طور معمول حاوی مقداری قند هستند ، اما مقادیر آن معمولاً اندک است و هرچه شکلات تلخ تر باشد ، قند کمتری نیز به همراه خواهند داشت.

شکلات یکی از معدود غذاهایی است که ضمن داشتن فواید سلامتی قابل توجهی ، طعم عالی دارد. در این مقاله سعی شد با فواید و خواص شکلات تلخ به همراه مدارک و شواهد علمی آشنا شوید.

منبع:

https://www.healthline.com/

برچسب ها
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن