تغذیه و رژیم غذاییرشته ها و مشاغلسلامتسلامت و تغذیهکسب و کار

معرفی رشته علوم تغذیه

معرفی رشته علوم تغذیه

تاریخچه ی علم تغذیه

 هر چند تاریخچه ی دقیقی از رشته علوم تغذیه در دسترس نیست . شواهد نشان می دهد پیدایش علم تغذیه به سال ها قبل از میلاد مسیح بر می گردد. باستان شناسان در سومر لوحی پیدا کردند که محتوی یک برنامه ی غذایی برای یک کودک بوده است. سال ها بعد نیز بقراط به مصرف مواد غذایی ویژه و پرهیز های غذایی برای بیماران تاکید داشته است. در ایران نیز زکریای رازی در زمینه تغذیه و رژیم دوران های مختلف زندگی به بیماران خود توصیه متعددی داشته است.

اما علم تغذیه پس از کشفیات متعدد در زمینه ی متابولیسم مواد غذایی ، شناسایی ویتامین ها، مواد معدنی و اهمیت ان ها در بروز و پیشگیری از بیماری ها بعد از جنگ جهانی اول به شکل دانشی مستقل مورد توجه قرار گرفت. در سال 1917 کارشناسان تغذیه امریکا اولین انجمن تغذیه را تاسیس نمودند . این انجمن در سال 1925 اولین مجله تغذیه را چاپ کرد. با وجود اهمیت تغذیه و نقش آن در سلامتی انسان، این رشته ی تحصیلی تنها در چند دهه ی اخیر مورد توجه قرار گرفته است و در واقع در ایران دانشی نوپا محسوب می شود. در سال1340 و با همت دکتر حبیب الله هدایت، پدر علم تغذیه ایران، انستیتو تغذیه و خوار و بار ایران تاسیس و رشته ی تغذیه رسما وارد ایران شد.

معرفی رشته ی تغذیه

رشته ی تغذیه علم مطالعه ی غذا و مواد مغذی، و نقش ان ها در سلامتی و بیماری است. کارشناسان رشته ی تغذیه از این دانش جهت طراحی رژیم های غذایی و ارائه ی توصیه های تغذیه ای استفاده می کنند. لازمه ی این امر اگاهی از چگونگی هضم جذب و سوخت مواد مغذی، آشنایی با نقش اجزای رژیم غذایی در سلامت و بروز بیماری، آشنایی با انواع بیماری ها و ارتباط ان ها با تغذیه ، ویژگی های یک رژیم سالم و نحوه ی تنظیم یک رژیم اصولی می باشد. در نتیجه دانش آموختگان رشته ی تغذیه به دانش وسیعی در زمینه علوم بیوشیمی، فیزیولوژی، پاتوفیزیولوژی، روانشناسی احتیاج دارند.

رشته های مرتبط

پزشکی پرستاری، بهداشت، بیوشیمی، فیزیولوژی و روانشناسی

قابل به ذکر است اگرچه تغذیه رشته ای مستقل از رشته های  پزشکی و پیراپزشکی می باشد، اهمیت حضور کارشناس تغذیه در کادر درمانی بیمارستان غیرقابل چشم پوشی است.

بازار کار

حیطه ی فعالیت کارشناس تغذیه در بیمارستان ها در دو بخش تغذیه بالینی، رژیم درمانی  و مدیریت بخش خدمات غذایی می باشد. در بخش تغذیه بالینی کارشناسان به مشاوره ی بیماران بستری در بخش های مختلف و ارائه ی رژیم غذایی و توصیه های مناسب می پردازند درحالی که کارشناس در بخش خدمات به کیفیت غذا سرو شده به بیماران نظارت دارند. همچنین کارشناسان تغذیه در مراکز بهداشتی در سراسر شهر ها و روستاها در کنار پزشک و سایر کارشناسان به ارائه ی رژیم غذایی مناسب به مراجعین مراکز بهداشتی می پردازند. فعالیت کارشناسان تغذیه در مراکز بهداشت و درمانی به ارائه رژیم خلاصه نشده و این کارشناس به آموزش های لازم در زمینه ی تغذیه در مدارس، مساجد و مراکز مربوطه مشغول اند.

سایر موقعیت های شغلی:

  • فعالیت در بخش تغذیه بالینی بیمارستان ها
  • فعالیت در بخش مدیریت خدمات غذایی در بیمارستان ها
  • فعالیت به عنوان کارشناس تغذیه در مراکز بهداشتی درمانی
  • فعالیت در کلینک های دولتی و خصوصی رژیم درمانی
  • فعالیت به عنوان مسئول فنی کارخانجات تولید مواد غذایی

آینده ی شغلی

با توجه به آگاهی روز افزون از نقش تغذیه در سلامتی و بیماری ، اهمیت رژیم غذایی مناسب در مدیریت بیماری ها نیاز به کارشناسان تغذیه توانمند در زمینه ی ارائه توصیه های لازم و طراحی رژیم غذایی مناسب نیز رو به افزایش است.

همچنین بخوانید:

مارچوبه و خواص آن

برچسب ها
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن